ГоловнаЕкономікаДержава

Міклош рекомендує Україні відмовитися від крос-субсидування

Деформування цін на енергоносії створює простір для корупції

Міклош рекомендує Україні відмовитися від крос-субсидування
Фото: Макс Требухов

Радник прем'єр-міністра, екс-віце-прем'єр Словаччини Іван Міклош вважає, що в рамках переходу від адміністративного управління економікою до ринкових механізмів Україна мусить прибрати такий архаїзм планової економіки, як крос-субсидування.

Про це він заявив в інтерв'ю тижневику "Комментарии".

"Крос-субсидування - простір для корупції, воно деформує ціну і не створює необхідних стимулів для заощадження електроенергії. Схожий метод субсидування заборонений у Європі і суперечить угоді про вільну торгівлю", - сказав Міклош.

На його думку, прозоре ціноутворення на електроенергію - одна з основних умов об'єднання енергосистем України і ЄС. Радник додав, що відмова від такого крос-субсидування важлива і у газовій сфері, і у залізничних перевезеннях.

Міклош наголосив, що субсидування шляхом деформації цін - це найгірша з можливих економічних і соціальних політик, однак підкреслив, що уряд мусить чітко донести це до населення.

"Популісти зловживають деформуванням цін на енергоносії, яке одні і ті самі люди вводили раніше багато разів і яке нічого не змінює. Тому для реформаторів дуже важливо боротися з популістами. Треба пояснити людям, чому політика популістів небезпечна для країни", - сказав екс-віце-прем'єр Словаччини.

Експерт вважає, що ключовий аргумент такої інформаційної кампанії у суспільстві - це демонстрація прямого зв'язку регульованих цін і корупції. Він поставив у приклад Естонію, яка дерегулювала ціни на енергоносії відразу ж після розвалу комунізму.

Нагадаємо, з 1 травня в Україні встановили єдину ціну на природний газ, яка розраховується за формулою на основі прогнозної ціни газу на німецькому газовому хабі NCG. Уряд також зменшив норму споживання газу, від якої залежить розмір субсидій, в середньому на 20%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram