ГоловнаЕкономікаДержава

Радник Гройсмана запропонував змінити спрощену систему оподаткування

Іван Міклош пропонує залишити "спрощенку" тільки для найдрібніших підприємців.

Радник Гройсмана запропонував змінити спрощену систему оподаткування
Фото: Макс Требухов

Радник прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана словак Іван Міклош вважає чинну спрощену систему оподаткування легальним інструментом для ухилення від сплати податків. Про це він сказав в інтерв'ю LB.ua.

"Сьогоднішня спрощена система - один з основних інструментів ухилення від сплати податків, легального ухилення. Навіть якщо нею користуються тільки законослухняні люди, вона дає можливості для ухилення. Що роблять бізнесмени? Вони просто ділять свій бізнес на кілька маленьких з оборотом до 20 мільйонів гривень і не платять майже нічого в бюджет", - сказав Міклош.

При цьому радник прем'єра пропонує залишити спрощену систему для найдрібніших підприємців.

"Для маленького бізнесу, для бабусь, які чимось торгують, це хороша система. Не тільки через низькі ставки, а й через прості процедури адміністрування. Це хороша система, але зараз вона занадто широка. Майже всі професіонали - медики , юристи, IT-експерти - користуються цією системою", - пояснює він.

Іван Міклош також додав, що нинішня спрощена система заважає виводити бізнес із тіні: "Раніше був 41% соціальних відрахувань у сумі, а зараз 22%. Але за спрощеною системою ви платите ще менше - 5-7%".

Радник Гройсмана зазначив, що поки що не бачить "достатньої політичної волі для таких змін", але все одно буде ратувати за хоча б часткову реформу: "Можливо, на 50% вона зміниться - буде краще, ніж сьогодні. Навіть якщо ми залишимо в спрощеній системі тільки фізосіб, якщо виведемо юридичних осіб. Часткова реформа - це теж добре, крок у потрібному напрямку. Але моя думка, що спрощену систему треба залишити тільки для справді малого бізнесу. Не для високооплачуваних фахівців IT-сфери, не для юридичних осіб".

Нагадаємо, словацький реформатор Іван Міклош очолив групу підтримки реформ при Кабміні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram