ГоловнаЕкономікаДержава

Міклош радить підняти пенсійний вік в Україні

Радник Гройсмана наводить приклад Словаччини, де вік виходу на пенсію збільшили до 65 років

Міклош радить підняти пенсійний вік в Україні
Иван Миклош

Радник прем'єр-міністра Володимира Гройсмана словацький реформатор Іван Міклош вважає, що Україна мусить провести пенсійну реформу, яка серед іншого включатиме підвищення віку виходу на пенсію. Про це він сказав в інтерв'ю LB.ua.

"Три роки тому витрати на пенсії в Україні становили 16% від ВВП. Удвічі більше, ніж в інших схожих країнах. В інших країнах ці витрати становлять 8-10%. Перші кроки зроблено зі скасуванням деяких привілеїв для різних груп громадян. Другий крок, який слід зробити, - це реформа першої компоненти пенсійної системи (солідарної частини, - ред.) у зв'язку з девальвацією, інфляцією, пенсійним віком. Вік виходу на пенсію необхідно міняти. Це теж непопулярна, але необхідна реформа, без неї система нестійка", - сказав Іван Міклош. За його словами, на цьому також наполягає МВФ.

"Що ми зробили у Словаччині (я рекомендую вам зробити також). Не ухвалювати рішення про нові терміни виходу на пенсію щороку, тому що це дуже чутливе рішення. Ми вирішили, коли я був міністром фінансів, встановити час виходу на пенсію за формулою. Ця формула передбачає, що час виходу на пенсію відсувається на півроку щороку", - сказав радник прем'єр-міністра.

У Словаччині вік виходу на пенсію буде піднято до 65 років.

Нагадаємо, у 2011 році за президента Віктора Януковича вік виходу на пенсію для жінок збільшили з 55 до 60 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram