ГоловнаЕкономікаДержава

Україна передала Таїланду третю партію танків "Оплот"

Цього року українська сторона планує повністю виконати контракт

Україна передала Таїланду третю партію танків "Оплот"
Фото: Дмитрий Неймырок/most-kharkov.info

Україна забезпечила поставку в Таїланд третьої партії нових основних бойових танків (ОБТ) "Оплот" у складі 10 машин, побудованих на потужностях харківського заводу імені Малишева в рамках укладеного у 2011 році контракту на $200 млн.

Днями партія прибула морем на військово-морську базу "Саттахіп", інформує "Інтерфакс-Україна".

Зазначається, що бронетехніку відвантажили тайському замовнику у грудні 2015 року. Поставка чергової партії в рамках контракту запланована на 2016 рік.

Як розповіло джерело в оборонному секторі, українська сторона планує до кінця року завершити виконання тайського контракту в повному обсязі.

"Постачання замовнику ще 29 машин, згідно з контрактом, планується забезпечити також цього року, за умови отримання необхідних погоджень військового відомства", - розповіло джерело.

Нагадаємо, "Оплот" прийняли на озброєння ЗСУ у травні 2009 року. Контракт на $200 млн про постачання до Таїланду 49 танків уклали у 2011 році, у квітні 2012 року ДП "Завод ім. Малишева" розпочав реалізацію контракту. Обсяг витрат на освоєння серійного виробництва ОБТ "Оплот", за даними заводу, становив $30млн. Перші п'ять машин відвантажили тайському замовнику на початку 2014 року.

В умовах російської агресії у 2014 році Україна призупинила низку експортних контрактів на постачання основної військової техніки, яку відвантажували в зону бойових дій на Донбасі.

Концерн "Укроборонпром" раніше анонсував відновлення експорту низки озброєнь за рахунок нарощування виробничих потужностей у 2015-2016 роках. У концерні заявили, що гроші від контрактів підуть на переозброєння української армії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram