ГоловнаЕкономікаДержава

Газопровід Україна-Польща почнуть будувати у 2017 році

Затверджено ТЕО інтерконектора.

Початок будівництва інтерконектора Україна-Польща заплановано на 2017 рік, повідомляє прес-служба "Нафтогазу" у фейсбуці.

Зі свого боку, начальник прес-служби "Укртрансгазу" Максим Белявський пише у фейсбуці, що комерційну експлуатацію нового газопроводу заплановано з 2020 року.

Белявський повідомив, що фахівці газотранспортних операторів обох країн готові почати проектні роботи, яким передувала розробка техніко-економічного обґрунтування.

У процесі підготовки ТЕО розглядали три варіанти маршруту газопроводу територією України. У результаті затвердили проект, який передбачає будівництво газопроводу завдовжки 99,3 км.

Фото: facebook.com/max.bilyavskiy

Белявський також поділився посиланням на зняте з дрона відео з місця майбутнього будівництва газовимірювального комплексу інтерконектора.

Нагадаємо, 17 грудня 2014 року оператори газотранспортної системи України ("Укртрансгаз") і Польщі (Gaz-System) підписали угоду, якою передбачено будівництво магістрального газопроводу-інтерконектора між Польщею та Україною. Орієнтовна вартість будівництва на території України оцінюється у 245 млн доларів. Газопровід дозволить отримати доступ до LNG-терміналів на Балтійському морі.

Розробку технічно-економічного обґрунтування інтерконектора Польща-Україна "Укртрансгаз" і Gaz-System завершили 9 жовтня минулого року.

Тоді повідомляли, що інтерконектор включатиме будівництво магістрального газопроводу "Германовичі - кордон" завдовжки загалом майже 1,5 км територією Польщі і "Більче-Волиця - кордон" завдовжки 110 км територією України. Крім того, на території Польщі побудують компресорну станцію Страхоцина, вимірювальну станцію і відрізки газопроводу "Германовичі - Страхоцина", "Страхоцина - Погорська Воля", "Погорська Воля - Творзен" і "Творов - Творзен".

Об'єднання газотранспортних систем України і Польщі забезпечить можливість збільшення обсягів імпорту газу в Україну з Європи через польську територію, а також дозволить зберігати європейський газ у підземних сховищах газу України.

Пропускна здатність між Польщею та Україною складе 21,9 млн кубометрів на добу (8 млрд кубометрів на рік порівняно з нинішніми 1,5 млрд кубометрів), у зворотному напрямку - з України в Польщу - 19,2 млн кубометрів на добу (7 млрд кубометрів на рік).

"Укртрансгаз" зазначав, що завдяки цьому проекту в Україну можна буде постачати паливо з термінала зрідженого газу в польському Свіноуйсцю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram