ГоловнаЕкономікаДержава

На Запорізькій АЕС почалося завантаження палива Westinghouse у п'ятий енергоблок

Друга атомна станція почала перехід з російського на американське паливо

На Запорізькій АЕС почалося завантаження палива Westinghouse у п'ятий енергоблок
Фото: npp.zp.ua

У середу, 15 червня, на п'ятому енергоблоці Запорізької АЕС почалося завантаження ядерного палива виробництва компанії Westinghouse (ТВС-WR).

Про це повідомила прес-служба "Енергоатома".

Подивитися на завантаження перших касет приїхали президент компанії Юрій Недашковський, заступник міністра енергетики США Едвард Макгінніс, директор офісу Міністерства енергетики США в Україні Ендрю Вогт і представник Аргонської національної лабораторії Ігор Боднар.

Запорізька АЕС - найбільший енергетичний об'єкт в Україні та Європі зі встановленою потужністю 6000 МВт. Станція складається з шести енергоблоків. Якщо пілотний проект із завантаження палива Westinghouse на п'ятому блоці буде визнано успішним, його впровадять і на енергоблоках №3, №4 та №1, повідомляли раніше в "Енергоатомі".

Нагадаємо, що з 2005 року на блоці №3 ЮУАЕС експлуатуються паливні складки двох виробників - "ТВЕЛ" і Westinghousе. Енергоблок повністю перейдет на паливо американської корпорації у 2018 році.

Наприкінці 2014 року Westinghouse підписала угоду з "Енергоатомом" про суттєве розширення поставок ядерного палива на атомні електростанції України до 2020 року. Згідно з умовами нового договору, Westinghouse використовує свою всесвітню мережу для виробництва палива і комплектуючих виробів для потреб українського ринку, для чого будуть задіяні виробничі потужності компанії в США і Європі.

На сьогодні Україна використовує переважно ядерне паливо російського виробництва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram