ГоловнаЕкономікаДержава

Гройсман доручив перевірити підвищення закупівельних цін на вугілля

Рішення НКРЕКУ на користь Ахметова спровокувало скандал.

Гройсман доручив перевірити підвищення закупівельних цін на вугілля
Фото: Макс Левин

Прем'єр Володимир Гройсман доручив розібратися в обґрунтованості нового порядку прогнозної гуртової ринкової ціни (ГРЦ) на енергетичне вугілля для українських теплоелектростанцій.

"Я дав доручення, щоб ми розібралися... Хочу підкреслити, що для мене теж цікаво, як формується ціна, як формується транспорт. Я вважаю, що ми повинні дати прозорий тариф на електроенергію для України, використовуючи абсолютну прозорість, у тому числі в закупівлі вугілля", - сказав він на прес-конференції, повідомляє Інтерфакс-Україна

Водночас Гройсман нагадав, що порядок формування прогнозної ГРЦ утверджує НКРЕКУ, а не Кабінет Міністрів.

Нагадаємо, НКРЕКУ наприкінці квітня почав застосовувати новий порядок формування прогнозної гуртової ринкової ціни на електроенергію, затвердивши її на другий-четвертий квартали 2016 року. Порядок передбачає визначення ціни вугілля за формулою "вартість у порту Роттердам (API2), плюс вартість доставки в Україну". В результаті очікуване зростання прогнозної ГРЦ за підсумками 2016 року становитиме близько 13,6%.

Від підвищення ціни на вугілля найбільший прибуток отримають підприємства Ріната Ахметова.

Кілька експертів розкритикували нову формулу ціни на вугілля, особливо врахування в ній транспортного плеча, вказуючи на низьку якість українського вугілля, профіцитність внутрішнього ринку і близькість профіцитних польського і російського вугільних ринків. Водночас голова НКРЕКУ Дмитро Вовк пояснив необхідність прив'язки до європейської ціни тим, що 40% вугілля зараз постачають із неконтрольованої території Донбасу. За його словами, необхідно встановити граничну ціну вугілля, за якою його можуть закуповувати генерації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram