ГоловнаЕкономікаДержава

У Мінрегіоні розповіли, як відбуватиметься передача будинків управителям

Міністерство закінчує підготовку правил проведення конкурсів і типовий договір

У Мінрегіоні розповіли, як відбуватиметься передача будинків управителям
Дмитрий Корчак
Фото: Макс Требухов

Передача будинків управителям в рамках закону "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", який починає діяти з 1 липня, відбуватиметься за результатами конкурсів.

Про це на круглому столі "Багатоквартирні будинки у власності українців" в Інституті Горшеніна розповів Дмитро Корчак, директор департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

За його словами, міністерство закінчує підготовку правил проведення конкурсів і типовий договір, після чого їх  передадуть органам місцевого самоврядування.

"Орган місцевого самоврядування отримає правила проведення конкурсу. На цей конкурс заходять керуючі компанії і фізичні особи-підприємці, які пропонують свої умови. Далі орган самоврядування - тільки він знає, які будинки не визначилися з формою управління ОСББ - виставить на конкурс цю кількість. Як тільки якась компанія виграє, вона заходить офіційно і починає керувати", - розповів він.

Корчак підкреслив, що на сьогодні тільки 22% будинків вже знаходяться в управлінні об'єднань співвласників або житлово-будівельних кооперативів. Іншим ще належить перейти на нову модель управління.

За його словами, головна мета цього нововведення полягає в тому, щоб мешканці "не шукали, на кого можна спихнути відповідальність за свій будинок, і не ставили дурних питань, як "я плачу, де мої гроші, чому немає ремонтів".

Нагадаємо, в травні 2015 року Рада ухвалила закон про власників багатоповерхівок, яким вводиться інститут управителів багатоквартирними будинками.

Закон набуває чинності з 1 липня, але на час проведення конкурсів з обрання управителів або створення об'єднання власників багатоквартирних будинків (ОСББ) багатоквартирні будинки продовжать обслуговувати ЖЕКи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram