ГоловнаЕкономікаДержава

Мешканці будинків мусять сприймати під'їзд як частину свого житла, - експерт

"Жахливий під'їзд і євроремонт у квартирі - це дивний підхід"

Мешканці будинків мусять сприймати під'їзд як частину свого житла, - експерт
Фото: Макс Требухов

Створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків в Україні - це крок до європейського розуміння того, що під'їзд будинку і прибудинкова територія також є частиною житла.

Про це на круглому столі "Багатоквартирні будинки у власності українців" в Інституті Горшеніна сказав Роман Рувінські, керівник напрямку проекту "Консультування та підвищення кваліфікації у сфері енергоефективності м.Києва".

"Коли ми говоримо про те, чи потрібне ОСББ або не потрібне, потрібен цей закон чи не потрібен... треба розуміти, що відповідальність лягатиме на кожного мешканця. Коли ми заходимо в під'їзди - жахливий під'їзд, але коли ми заходимо в якусь квартиру - там прекрасний євроремонт. Дуже дивний такий підхід. Люди ще не сприймають сходові прольоти і прибудинкову територію як частину свого житла, і це ментальна проблема, яку потрібно міняти. ОСББ дає можливість почати працювати в цьому напрямку", - сказав він.

Рувінські також додав, що передача житла в управління самих мешканців не має альтернативи, оскільки держава не здатна забезпечити його ремонт.

"Для капітального ремонту всього житла України, було підраховано McCinsey, знадобиться десь 40 млрд євро. Я не розумію, де такі гроші знайдуться в бюджеті України протягом наступних 20-30 років", - сказав він.

Нагадаємо, у травні 2015 року Рада ухвалила закон про власників багатоповерхівок, яким вводиться інститут управителів багатоквартирними будинками.

Закон набуває чинності з 1 липня, але на час проведення конкурсів з обрання управителів або створення об'єднання власників багатоквартирних будинків (ОСББ) багатоквартирні будинки продовжать обслуговувати ЖЕКи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram