ГоловнаЕкономікаДержава

Чим загрожує передача багатоквартирних будинків у власність мешканців?

У травні 2015 року Рада прийняла закон "Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку", яким запроваджено інститут управителів багатоквартирними будинками, а власниками і самого будинку, і прибудинкової території стають його жителі.

Інститут Горшеніна провів круглий стіл на тему: "Багатоквартирні будинки у власності українців: нові можливості чи новий головний біль?", учасники якого спробували розібратися в тому, що очікує українців у найближчому майбутньому.

Фото: Макс Требухов

Під час обговорення директор департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Дмитро Корчак зазначив, що головна мета нового закону - щоб мешканці не шукали, на кого можна зіпхнути відповідальність за свій будинок, і не ставили дурних запитань, як от "я плачу, де мої гроші, чому немає ремонтів". При цьому міністр ЖКГ (2007-2010) Олексій Кучеренко вважає, що цей закон ухвалили тому, що на житлових будинках неможливо відмивати гроші: "Кожен уряд не хотів вкладати кошти в ремонт житлових будинків. Коли кожен бюджетний рядок розписано у схемі відкатів, то краще будувати дороги: там закопали, вирили - і ніхто не проконтролює, краще будувати інженерні споруди. А ось в ОСББ важко завести гроші. І коли зрозуміли, що гроші там важко відмивати, то придумали байку: нікому ми нічого не винні, нічого держава на зобов'язана, все перекладемо на населення. Ось головна причина", - вважає він.

Зі свого боку, генеральний директор управляючої компанії «Місто для людей» Руслан Крамаренко висловив думку, що квартирна плата в Україні не дозволяє належно утримувати і модернізувати житловий фонд, тому будинки поступово занедбуються. "У нас залишаться класні труби, класне водопостачання - судячи з нинішніх тарифів - а куди все це постачати? У нас залишаться халупи", - вважає він.

Докладно - в нашому відео за підсумками круглого столу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram