ГоловнаЕкономікаДержава

У Києві СБУ викрила багатомільйонну незаконну операцію з держмайном

У зловживаннях викрито керівників державного проектного інституту.

У Києві СБУ викрила багатомільйонну незаконну операцію з держмайном

Співробітники Служби безпеки України викрили в столиці механізм незаконної передачі комерсантам у користування держмайна керівництвом одного з проектних інститутів.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Згідно з повідомленням, різні керівники державного проектного інституту, починаючи з 2011 року, порушуючи вимоги законодавства України, фактично передали в оренду кільком приватним підприємцям 1,5 тисячі квадратних метрів нерухомості і дві тисячі прилеглої території в Солом'янському районі столиці.

"Відповідно до закону чиновники мають право здати в оренду площі, які не використовуються у виробничій діяльності. Але, за процедурою, до оформлення договорів повинні були долучитися фахівці Регіонального відділення Фонду держмайна в Києві. Саме вони здійснюють оцінку об'єктів, які передаються в оренду і визначають її вартість. Після укладення угод 70% орендної плати йде в державний бюджет, інші підприємству", - зазначили у відомстві.

Однак керівники проектного інституту незаконно застосували інший механізм - укладали з бізнесменами договори зберігання майна.

"Це дозволило чиновникам направити весь прибуток від оренди майна на рахунки інституту, перераховуючи 70% до державного бюджету. Співробітники спецслужби встановили, що у багатьох випадках вартість орендної плати була до того ж суттєво занижена. На території інституту роками функціонували автостоянка, магазини, офіси та складські приміщення, від яких державний бюджет за попередніми оцінками отримав кілька мільйонів гривень", - пояснили в СБУ.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 367 КК України. Після встановлення повного розміру збитків, завданих державі, керівників інституту буде притягнуто до відповідальності, триває досудове слідство.

Нагадаємо, надходження до державного бюджету від приватизації держмайна в І півріччі 2016 року склали 42 млн гривень, що в 2,8 рази менше, ніж за аналогічний період 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram