ГоловнаЕкономікаДержава

Україна і Грузія створять СП із залізничного транзиту

З порту Іллічівська до Грузії організують поромну переправу.

Україна і Грузія створять СП із залізничного транзиту

Українська та грузинська залізниці створять спільне підприємство, повідомив міністр інфраструктури України Володимир Омелян.

Як повідомляють на сайті Мінінфраструктури, міністр на брифінгу повідомив про результати візиту в Батумі.

Підписано угоду про організацію прямого міжнародного залізничного сполучення через порти України та Грузії. Зараз розробляють проект аналогічної угоди з Болгарією.

Крім того, під час зустрічі з першим віце-прем'єром Грузії Дмитром Кусмішвілі сторони обговорили створення спільного підприємства між українською і грузинською залізницями.

"Ми домовилися про дві головні речі. По-перше, висловлена загальна ідея, і її вже підтримала "Укрзалізниця", щодо створення спільного підприємства між українською залізницею і залізницею Грузії. Вже надіслано звернення китайській стороні й іншим приватним партнерам щодо поромної переправи між портом "Іллічівськ" і Грузією. Ми вважаємо, що це принесе стабільність на ринку поромного сполучення, створить належні конкурентні умови й усуне будь-які зловживання щодо ціноутворення. По-друге, порушили питання про зниження портових зборів, у першу чергу щодо поромного сполучення", - зазначив Омелян.

Нагадаємо, Україна 15 січня запустила демонстраційний рейс контейнерного поїзда в складі 10 вагонів і 20 сорокафутових контейнерів так званим новим "Шовковим шляхом": Україна - Грузія - Азербайджан - Казахстан - Китай (через Каспійське і Чорне моря). Він дістався до кордону Китаю на 16-й день шляху, вранці 31 січня. Від казахстансько-китайського кордону вантажі були відправлені в великі промислові міста КНР (Чженжоу, Чунцин, Лянюнгань).

Цей маршрут є новим напрямком "Шовкового шляху" і альтернативою, яка дозволить перенаправити вантажопотоки в східному напрямку в обхід території Росії. Він включає поромні переправи Чорного і Каспійських морів (Іллічівськ - Батумі і Алят - Актау-Порт) і покликаний стати конкурентним порівняно з традиційним сухопутним маршрутом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram