ГоловнаЕкономікаДержава

Енергетичне співтовариство побачило у діях МЕРТ загрозу позовам "Нафтогазу"

Скандальне перепідпорядкування викликало жорстку реакцію в Європі.

Енергетичне співтовариство побачило у діях МЕРТ загрозу позовам "Нафтогазу"

Рішення про перепідпорядкування "Укртрансгазу" Міністерству економічного розвитку і торгівлі є порушенням раніше узгодженого плану реструктуризації "Нафтогазу", заявляє секретаріат Енергетичного співтовариства.

"Секретаріат закликає українську владу повністю і оперативно виконувати рішення про реструктуризацію (unbundling) та дотримуватися рекомендацій ОЕСР з корпоративного управління державних підприємств, що також було узгоджено з міжнародними донорами", – наголошується в документі.

"Нездатність зробити це може призвести до примусових дій секретаріату, поставить під загрозу поточні арбітражні справи "Нафтогазу" та роль України як транзитера газу", – підкреслив секретаріат енергетичного співтовариства.

На його думку, після внесення МЕРТ поправок до статуту "Нафтогазу" це міністерство отримає прямий контроль за сконцентрованими в "Укртрансгазі" функціями транзиту газу в додаток до вже наявного у МЕРТ контролю над функціями видобутку і постачання. У той же час затверджений урядом і узгоджений з Енергоспівтовариством план реструктуризації передбачав, що новий оператор газотранспортної системи, створюваний під контролем Міністерства енергетики та вугільної промисловості, поступово візьме на себе функції "Укртрансгазу", нагадав секретаріат.

Нагадаємо, МЕРТ 7 вересня внесло зміни до статуту "Нафтогазу України", згідно з якими фактично поклало на себе функції управління компанією "Укртрансгаз".

Після скандалу МЕРТ пояснило рішення забрати "Укртрансгаз" у своє управління необхідністю виконувати зобов'язання щодо Третього енергетичного пакету Євросоюзу.

"Нафтогаз" у відповідь заявив, що рішення МЕРТ забрати "Укртрансгаз" у своє управління жодним чином не спрямоване на виконання Україною зобов'язань Третього енергетичного пакету і ставить під загрозу отримання кредитів на закупівлю газу для опалювального сезону.

ЄБРР, який розробляв реформу корпоративного управління "Нафтогазу", зажадав скасувати рішення МЕРТ.

Усні слухання за спором "Нафтогазу" із "Газпромом" у Стокгольмському арбітражі заплановано на 25 вересня - 10 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram