ГоловнаЕкономікаДержава

Рада прийняла закон про незалежного енергорегулятора

Україна тепер зможе отримати 600 млн євро від ЄС.

Рада прийняла закон про незалежного енергорегулятора
Фото: rpr.org.ua

Верховна Рада на ранковому засіданні в четвер ухвалила в другому читанні і в цілому законопроект №2966-д про незалежного регулятора у сфері електроенергії та комунальних послуг.

За нього проголосували 250 депутатів при 226 мінімально необхідних.

Нинішня Національна комісія була створена указом президента від 27 серпня 2014 року замість Нацкомісії регулювання енергетики і Нацкомісії регулювання комунальних послуг. Членів нової комісії тоді призначив президент.

Законопроект передбачає, що поточний склад буде поступово відправлено у відставку протягом 18 місяців (що півроку будуть звільняти по троє, двоє і двоє членів комісії). Членів комісії, які прийдуть їм на заміну, буде вибирати конкурсна комісія у складі п'яти осіб (дві людини від президента, дві від Ради і одна від Кабміну).

Посадові особи регулятора будуть нести персональну відповідальність за зловживання владою або неналежне виконання своїх обов'язків. Будь-які усні або письмові вказівки членам регулятора обернуться кримінальною відповідальністю. Термін повноважень членів регулятора становитиме шість років, одна людина не зможе бути членом регулятора більш ніж два терміни.

Від прийняття цього законопроекту залежало отримання Україною 600 млн євро макрофінансової допомоги Європейського Союзу. Також про важливість цього законопроекту заявляли посли країн "Великої сімки" та Європейський банк реконструкції та розвитку. ЄБРР, зокрема, заявив, що незалежна НКРЕКП необхідна для приватизації підприємств енергетичної галузі.

Перше читання законопроекту про НКРЕКП пройшло 12 квітня, 14 липня його розглядали в другому читанні, але не змогли прийняти і відправили на повторне читання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram