ГоловнаЕкономікаДержава

Тимошенко виступає за збереження чинної моделі ринку електроенергії

Лідер "Батьківщини" вважає, що вона призведе до подорожчання електрики для населення.

Тимошенко виступає за збереження чинної моделі ринку електроенергії
Фото: intv.ua

Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко виступає за збереження чинної "англійської" моделі ринку електроенергії.

Про це вона сказала під час обговорення законопроекту №4493, який змінює цю модель.

Тимошенко нагадала, що нинішні правила ринку були впроваджені 2000 року і дозволили зупинити "віялові" відключення світла і розвал в енергетиці.

"Зараз ринок працює так: гідро-, атомна, теплова за різними цінами «здаються» на гуртовий енергоринок (так працює Великобританія). Потім відпрацьовується середня ціна, і за нею енергія віддається в країну. Згодом накладається вартість транспортування - і складається ціна, вона різна для всіх регіонів, але це справедлива ціна на електроенергетику по всій країні, яка пропонується зараз", - сказала вона.

Відповідно до нової моделі, вважає Тимошенко, "дешеву гідроенергію отримуватимуть клани, які отримали гроші", а населення отримає найдорожчу - теплову.

Вона вважає, що позитивні нововведення, які пропонує законопроект, потрібно винести в окремі проекти, а саму модель ринку не змінювати.

Незважаючи на позицію Тимошенко, законопроект прийняли в першому читанні. Він передбачає, що виробники зможуть продавати свою енергію на різних ринках у різні відрізки часу (ринок двосторонніх контрактів, ринок "на добу вперед", внутрідобовий ринок, ринок збалансування, ринок допоміжних послуг), при цьому ціну буде встановлювати не Нацкомісія, як зараз, а ринок. Для споживачів це означає, що вони зможуть вибирати "тарифні пакети".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram