ГоловнаЕкономікаДержава

Експерт РПР розкритикував політику Мінфіну стосовно децентралізації

"Мінфіну має цілу купу інших проблем, і вони іноді підходять до їх вирішення механістично".

Експерт РПР розкритикував політику Мінфіну стосовно децентралізації
Юрий Ганущак
Фото: Макс Требухов

Експерт Реанімаційного Пакету Реформ Юрій Ганущак розкритикував політику Міністерства фінансів стосовно децентралізації.

"Мінфін має цілу купу інших проблем, і вони іноді підходять до їх вирішення механістично. Є 10 млрд на депозитах у місцевих бюджетів? Значить, жирують. [Але депозити є] далеко не в усіх. І депозити тимчасові, поки тендери будуть проведені..." - сказав він на круглому столі, організованому Інститутом Горшеніна і Реанімаційним Пакетом Реформ.

Він висловив незгоду з рішеннями, які закладено в бюджет стосовно доходів і видатків місцевих бюджетів.

"Уряд декларує децентралізацію. Ми бачимо фінансування об'єднаних територіальних громад за рахунок "скарбів Полуботка". Але "скарби Полуботка" легше було б зняти, а ось Януковича - у мене є великі сумніви", - сказав Ганущак.

"Друга позиція. Уряд декларує, що, скажімо, будуть реформи в медицині. Учора [заступник міністра освіти] Ковтонюк говорив, що передусім це по первинці. Ми не бачимо окремо норматив витрат на первинну медицину. Тобто те саме, що цього року, і будуть ті самі проблеми, коли йде змішування первинки і вторинки - гроші витікають", - заявив він.

"У нас є тенденція виокремлення процесу навчання, але, вибачте, спочатку зробіть реформу адмінтерустрою. Що робить Мінфін? Він вилучає з нормативу ту частину, яка стосується поточного процесу, а потім з жахом бачить, що в деяких районах не вистачає на зарплату. Замість того, щоб ці гроші сконцентрувати на державному рівні, він їх скидає на місця, кому не вистачає, причому "ручняком". Тобто вирішує відповідно до затвердженого обсягу видатків на персонал. Тобто там, де зробили оптимізацію мережі, зробили перевезення дітей і так далі і скоротили ці витрати, вони відразу ж караються", - додав Ганущак.

При цьому експерт висловив упевненість, що бюджет затвердять, незважаючи на наявні недопрацювання.

"Тому що незатвердження бюджету - це 1/12 і відсутність будь-яких "цукерок", які є в депутатів у проекті бюджету", - заявив Ганущак.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram