ГоловнаЕкономікаДержава

Україна прожила рік без російського газу

"Нафтогаз" оголосив 25 листопада знаковою датою для незалежної України.

Україна прожила рік без російського газу
Фото: EPA/UPG

У п'ятницю, 25 листопада, виповнюється рік з того дня, коли Україна імпортувала останні обсяги російського газу.

Про це повідомила прес-служба "Нафтогазу України".

"Це знакова дата для незалежної України, бо ще три роки тому газ був головним символом політичної та економічної залежності нашої країни від північного сусіда. Ця залежність реалізовувалася за допомогою обсягів поставок і ціни на російський газ і примушувала Україну до політичних і економічних поступок", - зазначає компанія.

"Нафтогаз" заявив, що тепер газова залежність України від РФ ліквідована, але при цьому країна як і раніше є головним транзитером російського газу і виконує цю функцію зразково.

"Без створення альтернативних шляхів поставок газу з Європи ми були б змушені купувати газ у Росії за неринковими цінами, доплативши ВАТ «Газпром» мільярди доларів за невибраний у минулі роки газ («бери-або-плати»), а також оплачувати неконтрольовані нами обсяги поставок на окупований Донбас. Подолання російського монополізму в поставках газу дозволяє нам сьогодні вести битву за газову незалежність України в арбітражі", - повідомляє "Нафтогаз".

Відмова від російського газу дозволила Україні почати реформу газового ринку (частка приватних імпортерів зросла з 1% в 2014 році до 26% в 2016 році) і реформу корпоративного управління "Нафтогазу". Сама компанія вперше за тривалий час перестала бути збитковою, і в цьому році заплатить 60 млрд гривень податків.

"Цього вдалося досягти, зокрема, за рахунок ліквідації руйнівних прихованих субсидій і побудови нової системи адресних субсидій для допомоги малозабезпеченим громадянам. Окрім того, значно поліпшено операційну ефективність самого "Нафтогазу": усунено посередників на закупівлях і продажу, впроваджується нова, прозора система закупівель, завдяки якій групі вже вдалося заощадити понад 1,5 млрд грн", - зазначає "Нафтогаз".

Нагадаємо, Україна наприкінці листопада 2015 року відмовилася від закупівлі природного газу в "Газпрому", оскільки "Нафтогаз" визнав його ціну завищеною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram