ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін вирішив скасувати розрахунок плати за опалення за площею житла

У будинках без лічильників тариф рахуватимуть за середнім значенням для будинків, де є лічильники.

Кабмін вирішив скасувати розрахунок плати за опалення за площею житла
Фото: 24tv.ua

Кабінет Міністрів сьогодні прийме рішення, згідно з яким плата за опалення в будинках, де немає колективного лічильника, буде нараховуватися не за нормативом, а за середнім значенням для будинків, де такі лічильники встановлені.

Про це заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман у вступному слові перед засіданням уряду.

"Ми сьогодні приймемо наступне рішення. Для всіх міст брати плату за тепло за лічильником. Для всіх. Якщо в будинку немає лічильника, то, будь ласка - в місті є лічильники, беріть середню за цими лічильниками на квадратний метр і рахуйте там, де немає лічильників. Це буде означати, що середні нарахування будуть абсолютно об'єктивними", - сказав він.

Якщо на "вході" в багатоквартирний будинок стоїть колективний лічильник, він показує, скільки тепла надійшло в будинок. Далі постачальник рахує, яка частина цієї енергії припадає на кожну квартиру пропорційно їхній площі.

Якщо лічильника тепла немає, розрахунок здійснюється за нормативами опалення. Це така собі кількість теплової енергії, яка необхідна для обігріву одного квадратного метра житла протягом місяця. Площа квартири множиться на чинний норматив, у результаті отримують обсяг теплової енергії, який теоретично необхідний для обігріву житла.

При цьому Гройсман підкреслив, що постачальні компанії зобов'язані протягом цього опалювального сезону максимально встановити теплові лічильники там, де їх ще немає.

Станом на початок 2016 року ними були обладнані трохи більше половини багатоквартирних будинків в Україні.

Нагадаємо, на одному з попередніх засідань Кабміну Гройсман висловив обурення тим, що в Києві багато жителів отримали платіжки за опалення "з якимись надзвичайними цифрами".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram