ГоловнаЕкономікаДержава

Провідні економісти підписали лист на підтримку запуску ринку землі в Україні

Мораторій позбавляє людей права розпоряджатися своєю власністю.

Провідні економісти підписали лист на підтримку запуску ринку землі в Україні
Фото: mriya.ua

Провідні українські економісти та лідери думок звернулися з відкритим листом про неприпустимість зупинки земельної реформи до народних депутатів, які 6 жовтня 2016 року 297 голосами продовжили мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення ще на рік, пише "Економічна правда".

"Ми вважаємо таке рішення (про продовження мораторію) не просто прикрою помилкою, а ознакою трагічного непорозуміння всередині суспільства щодо одного з ключових питань економічних реформ, щодо подолання одного з трагічних спадків радянського минулого, котрого Україна могла позбутися, але не позбулася", - йдеться в документі.

Серед підписантів - екс-прем'єр-міністр Юрій Єхануров, екс-голова Мінекономрозвитку Павло Шеремета, перший заступник голови Мінагропроду Максим Мартинюк, голова Українського товариства економічних свобод Мар'ян Заблоцький, співголова громадянської платформи "Нова Україна" Андрій Длігач, президент ІГ "Універ" Тарас Козак, керуючий директор Capital Times Investment Company Ерін Найман, економіст Данило Монін, депутати Віктор Пинзеник, Володимир Ар'єв і Олексій Мушак.

Звернення також підписали журналіст і ведучий Микола Вересень, громадський активіст, лідер рок-гурту "Друга Ріка" Валерій Харчишин.

Його автори нагадують, що українське селянство, протягом століть позбавлене права володіти землею, отримало його лише на короткий термін після відновлення Незалежності. "Однак спочатку під впливом прокомуністичної більшості у Верховній Раді 90-х років, потім під впливом інших популістських сил наш парламент вісім разів за останні 25 років новітньої історії продовжував дію мораторію на продаж землі, позбавляючи людей їхнього конституційного права розпоряджатися своєю власністю", - підкреслюється в документі.

Фото: epravda.com.ua

Фото: epravda.com.ua

Економісти вважають безпідставними доводи прихильників продовження мораторію про низькі стартові ціни на землю, оскільки за відсутності ринку немає і драйверів зростання вартості будь-якого активу.

Як позитивний приклад вони наводять країни Східної Європи, які відкрили свої ринки ще 15-20 років тому, що сприяло розвитку економіки, зростанню цін на ці землі і врожайності на них.

В Україні ж через штучні обмеження і відсутність альтернативи рівень орендної плати є одним з найнижчих у Європі, а заручниками такої ситуації стали майже 6,7 млн громадян-власників паїв, констатують у листі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram