ГоловнаЕкономікаДержава

Нацполіція завела 49 справ на митників і податківців

"Тіньові" потоки контролюють самі фіскали.

Нацполіція завела 49 справ на митників і податківців
Фото: unian.net

Оперативники Департаменту захисту економіки Нацполіції проаналізували низку імпортних і експортних операцій і виявили, що "тіньові "потоки, організовані комерційними структурами, контролюють місцеві митники і податківці.

Про це в коментарі УНІАН розповів Ігор Купранець, заступник голови Нацполіції - начальник Департаменту захисту економіки.

За його словами, органи, які повинні запобігати порушенням митного законодавства, насправді самі організовують злочинні схеми. Тому для їх виявлення доводиться проводити досить серйозну оперативну підготовку.

"Тільки за матеріалами Департаменту, 49 кримінальних проваджень у сфері службової діяльності відкрито стосовно працівників фіскальних і митних органів. На цей час вже 31 посадовцю оголошено про підозру за хабарництво", - зазначив Купранець.

За словами заступника голови Нацполіції, суми хабарів різняться за своїми розмірами.

Так, у Львівській області оперативники Департаменту затримали працівника митного поста «Угринів» і працівників пункту пропуску «Павловичі» при отриманні 60 тис. грн. хабара. А на Закарпатті в пункті пропуску «Малі Селманци» затримали інспектора митного поста «Тиса». Митник вимагав 1600 євро від ветерана АТО за переміщення товару без митного оформлення.

Загалом під час перевірок та оперативних дій співробітники Департаменту вилучили продукції на 36 млн грн, яку намагалися ввезти за злочинними схемами.

«Для прикладу, підприємці ввозили тканину і надали митникам фіктивні дані про її характеристики. Митники для дослідження використовували фіктивні зразки. В результаті, продукція, що завозилася на територію України, підпадала під митну ставку 5-8 відсотка, а відповідно до проведеного аналізу під пільгову нульову. За такою схемою було завезено понад 300 контейнерів», - зазначив Купранець.

Він додав, що в рамках кримінальних проваджень, співробітники Департаменту проводять огляди продукції під час митного оформлення. За рахунок цього з початку року до бюджету держави було донараховано понад 3 млн грн у вигляді обов'язкових митних платежів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram