ГоловнаЕкономікаДержава

Рада прийняла в першому читанні "антикорупційні" проекти змін до Податкового та Митного кодексів (оновлено)

Данилюк заявив, що це удар по системній корупції в адмініструванні податків. 

Рада прийняла в першому читанні "антикорупційні" проекти змін до Податкового та Митного кодексів (оновлено)
Фото: www.petrikiv-rn.dp.gov.ua

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №5368 про внесення змін до податкового законодавства в частині адміністрування податків і повноважень   Державної фіскальної служби. За нього проголосував 241 народний депутат.

Міністр фінансів Олександр Данилюк під час виступу з трибуни парламенту заявив, що цей проект позбавляє Фіскальну службу основних інструментів для системної корупції. Він передбачає, серед іншого, ліквідацію податкової міліції і створення фінансової поліції, яка буде в підпорядкуванні Мінфіну; передачу адміністрування баз даних від Державної фіскальної служби до Міністерства фінансів; законодавче закріплення функціональних можливостей електронного кабінету платника податків.

Вносяться зміни в розділ про адміністрування ПДВ, серед них передбачено об'єднання двох реєстрів на відшкодування ПДВ; поліпшення процедури реєстрації податкових накладних для мінімізації відтоку оборотних коштів; виявлення схем з перепродажу податкового кредиту з метою ухилення від сплати ПДВ.

"Чи достатні ці зміни, щоб зробити Україну новим Сінгапуром? Навряд чи. Але цього достатньо, щоб завдати істотного удару системній корупції в адмініструванні податків і створити нормальні умови для розвитку бізнесу. З цим погоджуються всі 15 основних бізнес-асоціацій", - заявив під час розгляду законопроекту міністр Олександр Данилюк.

Своєю чергою нардеп Віктор Пинзеник заявив, що депутатам пропонується голосувати не за той проект, який вносив Кабінет міністрів. За його словами, профільний комітет підготував без участі депутатів зміни на 75 сторінок.

"У цьому законі з'явилася норма, яка дозволяє в Україні декому відкривати магазини, які працюють на ПДВ. Усі працюють з ПДВ, а є обрані, яким у режимі так званих митних зон дозволено продавати без ПДВ. Невже ми не розуміємо, про що мова? Вводиться можливість для монопольного збагачення", - сказав він.

Цей законопроект входить до так званого бюджетного пакета, необхідного для затвердження держбюджету на 2017 рік.

Оновлення. Пов'язаний законопроект №5369 про внесення змін до Митного кодексу був проголосований 228 голосами.

Він передбачає передачу митних IT-систем у сферу управління Міністерства фінансів. "Тож подальший супровід і адміністрування здійснюватиметься міністерством, а використання - Державною фіскальною службою. Це прибирає корупційні ризики, такі як зміна, додавання або видалення митної інформації або несанкціоноване поширення цієї інформації", - розповів Данилюк.

Обидва законопроекти входять у так званий бюджетний пакет, необхідний для затвердження держбюджету на 2017 рік.

Раніше вже був прийнятий у цілому законопроект №5130, який передбачає підвищення мінімальної зарплати до 3200 гривень, а також у першому читанні  законопроект №5131, який передасть на місцеву владу частину витрат держбюджету, і законопроект №5132  про підвищення акцизів на алкоголь і сигарети.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram