ГоловнаЕкономікаДержава

НБУ прогнозує зростання ВВП понад 1,1% в 2016 році

Регулятор поліпшив свою оцінку економічного зростання.

НБУ прогнозує зростання ВВП понад 1,1% в 2016 році
Фото: newsmir.info

Національний банк заявив, що з високою ймовірністю зростання внутрішнього валового продукту у 2016 році дещо перевищить 1,1%.

Поліпшити свій прогноз регулятору дозволили уточнені дані щодо ВВП за III квартал і наявні дані щодо базових галузей економіки за жовтень-листопад, повідомляється на сайті Нацбанку.

За уточненими даними, зростання реального ВВП в III кварталі 2016 року прискорилося до 2.0% у річному обсязі.

За оцінками НБУ, в IV кварталі основним двигуном економіки стане сільське господарство, насамперед завдяки більшому врожаю пізніх культур в порівнянні з попереднім роком. Крім того, в середині IV кварталу 2016 року нівелювалися низка факторів, які стримували промислову активність. Зокрема, завершилася реконструкція одного з основних залізничних перегонів на сході країни і покращилася цінова кон'юнктура на світових ринках металургійної сировини і готової продукції. Це компенсує деяке погіршення динаміки з інших видів діяльності через більш високу базу порівняння.

Нагадаємо, в першому кварталі 2016 року зростання становило 0,1%, у другому кварталі - 1,4%. Таким чином, темпи зростання економіки України прискорюються.

Спочатку зростання економіки на 2016 рік у Кабміні прогнозували на рівні 2%, однак за підсумками перших місяців року Нацбанк і Мінекономрозвитку погіршили прогноз до 1%. Наприкінці червня прем'єр-міністр Володимир Гройсман сказав, що за підсумками року очікується зростання на рівні 1,5%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram