ГоловнаЕкономікаДержава

Верховна Рада прийняла бюджет на 2017 рік

Третій рік поспіль головний фінансовий документ країни голосують о четвертій ранку.

Верховна Рада рано-вранці в середу прийняла державний бюджет на 2017 рік (законопроект №5000).

У другому читанні проект набрав 275 голосів, в третьому - 274 голоси. "За" проголосували 122 депутати Блоку Петра Порошенка, 74 депутати "Народного фронту", 5 депутатів із "Самопомочі" (але більшість фракції утрималося), 18 депутатів Радикальної партії, 24 депутати з "Відродження", 13 депутатів з "Волі народу", 18 позафракційних депутатів. "Батьківщина" разом з Опоблоком не дала жодного голосу "за".

Доходи держбюджету-2017 очікують на рівні 721 млрд гривень, витрати - 790 млрд гривень. Дефіцит бюджету визначено на рівні 3% ВВП. У бюджеті враховано курс гривні на рівні в середньому за рік 27,2 грн за долар.

Однак на момент голосування остаточного тексту бюджету не оприлюднили.

"Принципи, на яких побудований бюджет, - це реалістичність (витрати забезпечені реалістичними доходами; для прикладу, збільшення МЗП відбудеться за рахунок детінізації, пожвавлення попиту і зростання економіки); перспективність (бюджет розроблено, спираючись на прогноз економічних показників на найближчі 3 роки); приватизація (визначені урядом пріоритети додатково підкріплені фінансовим ресурсом); а також прозорість (бюджет внесено вчасно для забезпечення якісної дискусії з парламентом)", - заявив депутатам міністр фінансів Олександр Данилюк.

За його словами, пріоритетами держбюджету будуть підвищення обороноздатності і соціальних стандартів, розвиток освіти, охорона здоров'я, цільова підтримка сільського господарства, розвиток дорожньої інфраструктури, стимулювання енергоефективності, розвиток культури та підтримка місцевих бюджетів.

Данилюк нагадав, що проект держбюджету-2017 враховує підвищення мінімальної зарплати удвічі - до 3200 гривень.

У зв'язку із тим, що депутати засиділися майже до п'ятої години ранку, пленарного засідання в середу не буде.

Нагадаємо, уряд вніс у Верховну Раду проект державного бюджету на 2017 рік ще в середині вересня, як того вимагають норми Бюджетного кодексу. Традиційно бюджет в Україні приймали наприкінці грудня, але уряд хотів, щоб цього року головний фінансовий документ країни прийняли вчасно, тобто до 1 грудня. Верховна Рада прийняла в першому читанні проект державного бюджету на 2017 рік на засіданні 20 жовтня, але наступне читання затягнулося на два місяці.

Держбюджет на 2016 рік Верховна Рада прийняла 25 грудня о 4:05 ранку; держбюджету на 2015 рік - 29 грудня о 4:25 ранку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram