ГоловнаЕкономікаБізнес

Янукович забракував придумані сином пільги для IT

Президент повернув до парламенту відразу два законопроекти.

Янукович забракував придумані сином пільги для IT
Фото: www.president.gov.ua

Президент Віктор Янукович повернув у Раду законопроекти №8267 і №9744 про податкові пільги для IT-галузі.

Пропозиції Президента доопрацювати проекти стосуються визначень товарів, які належать до програмної продукції, корупційних ризиків під час реалізації пільгового режиму, а також 5%-ї ставки на дохід фізосіб-працівників IT-підприємств і єдиного соціального внеску.

Щодо корупційних ризиків, у пропозиціях Президента зазначено, що проекти передбачають нові підстави для позапланових виїзних перевірок податкової. Запровадження такого механізму перевірки (чи є компанія IT-компанією) не тільки призведе до дублювання функцій Держінформнауки та податкової служби, а й створить умови для суб'єктивного ставлення до окремих платників податків, адміністративного тиску на них, наголошено в документі.

"Пропоную утриматися від запроваджених додаткових підстав для проведення органами Державної податкової служби документальних позапланових виїзних перевірок суб'єктів господарювання, а також від отримання відповідного висновку Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації", - сказано в документі.

Також у пропозиціях до проекту №9744 йдеться про те, що запровадження пільгової 5%-ї ставки на доходи фізосіб для окремої групи громадян за професійною ознакою суперечить Конституції та Податковому кодексу, оскільки є податковою дискримінацією.

Щодо визначення єдиного соцвнеску на рівні стандартної ставки від двох мінімальних зарплат, у пропозиціях до проекту №8762 йдеться про те, що спеціальний режим нарахування ОСВ за галузевою ознакою суперечить конституційним принципам рівності всіх громадян перед законом. Також це вдарить по Пенсійному фонду, який недоотримає близько 6 млрд грн на рік, і його доведеться дотувати з бюджету.

Нагадаємо, одним з авторів обох законопроектів є Віктор Янукович-молодший.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram