ГоловнаЕкономікаБізнес

"ЕСУ" може продати не лише "Тримоб", але і весь "Укртелеком", - думка

Переговори про продаж мобільного бізнесу "Укртелекому" затягнулися.

"ЕСУ" може продати не лише "Тримоб", але і весь "Укртелеком", - думка

Якщо "Укртелекому" не вдасться продати 3G-оператора "Тримоб", то власник монополіста - компанія "ЕСУ" - може задуматися над продажем своїх телекомунікаційних активів в Україні.

Про це повідомив Петро Бурковський, експерт Школи політичної аналітики при Національному університеті "Києво-Могилянська Академія", коментуючи інформацію про переговори "Укртелекому", що стосуються продажу мобільного відділення.

"Судячи з усього, переговорний процес про купівлю-продаж "Тримобу" затягнувся через невідповідність цінових очікувань власника і потенційних покупців. І це може негативно вплинути на плани "ЕСУ" (дочірньої структури австрійської інвесткомпанії EPIC), на телекомунікаційному ринку України. Зрештою, в осяжній перспективі власник може задуматися про продаж "Укртелекому", - зазначив Бурковський.

Нагадаємо, минулого тижня в низці ЗМІ була опублікована інформація про відновлення переговорів про продаж "Тримобу" з декількома вітчизняними та зарубіжними операторами.

Як писав сайт "Коментарі", виведення "Утелу" зі складу "Укртелекому", перейменування компанії на "Тримоб" і рішення про її продаж акціонери екс-держмонополіста зв'язку ухвалили ще в червні минулого року. "Цей факт ще раз довів, що купівля "Укртелекому" була для "ЕСУ" і її керуючого партнера - австрійського інвестиційно-фінансового консорціуму EPIC швидше інвестиційної угодою, ніж стратегічною", - уточнює видання.

"На процес переговорів про продаж "Тримобу" впливають і зобов'язання "ЕСУ" перед "Ощадбанком Росії", який може вимагати дострокового погашення кредиту в $250 млн, якщо оператора не буде продано", - припускає Бурковський.

Раніше консультант Netton CG Роман Хімич повідомляв, що "Укртелеком" не може продати свій 3G-підрозділ з двох причин.

"По-перше, покупців не влаштовує ціна: спочатку за "Тримоб" хотіли отримати $500 млн, потім - $250 млн. По-друге, у найбільш імовірних покупців - "Київстару" і МТС - відсутні гарантії того, що вони зможуть повноцінно інтегрувати "Тримоб" в свій бізнес і переоформити на себе ліцензії та частоти цієї компанії", - вважає Хімич.

База абонентів "Тримобу" сьогодні налічує близько 900 тисяч. За оцінками аналітиків ринку, для покриття всієї території України мобільним зв'язком від "Тримобу" потрібно щонайменше 10 тисяч базових станцій, що обійдеться в суму близько $1,6 млрд.

Нагадаємо, 11 березня 2011 Фонд держмайна України і ТОВ "ЕСУ" підписали договір купівлі-продажу 92,79% акцій ВАТ "Укртелеком". За результатами експертної оцінки, вартість 92,79% акцій "Укртелекому" становила 10 млрд 575,1 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram