ГоловнаЕкономікаБізнес

Економісти оцінюють очікування кризи за пошуковими запитами в Google

Статистика пошуковика збігається з економічними тенденціями.

Економісти оцінюють очікування кризи за пошуковими запитами в Google

Українські економісти все частіше використовують сервіси пошуковика Google для оцінки економічних очікувань українців.

Як пише на Forbes.ua Володимир Вахітов, викладач Київської школи економіки, статистика пошукових запитів українців на диво збігається з тенденціями в економіці країни.

"Ми спробували попрацювати оракулами і побудувати прогноз економічної активності за допомогою Google Correlate. Виявилося, що динаміка реального промислового виробництва тісно корелює із запитами, в яких українські користувачі шукають інформацію про кредити", - зазначає він.

Реальне промислове виробництво в Україні досягло піку в грудні 2007 року, а спад почався з березня наступного року. При цьому максимум запитів про споживче кредитування припадає на червень і листопад 2007 року, після чого теж різкий спад. Таку саму кореляцію Google показав, коли з середини 2009 року промвиробництво почало зростати. В цей же час закінчилося зниження кількості запитів про кредити.

Фото: forbes.ua

"Можна стверджувати, що статистика запитів про споживче кредитування йде поряд або з невеликим випередженням з реальною статистикою виробництва, а отже, може використовуватися для його прогнозування", - зазначає економіст. Виходячи з цього, він робить висновок: оскільки нині якихось різких сплесків або падінь інтересу до споживчого кредитування не спостерігають, українці не чекають на кризу.

Зазначимо, що раніше начальник відділу економічних досліджень Erste Bank Мар'ян Заблоцький у статті "Паніка щодо курсу та реакція опозиції" на LB.ua використовував сервіс Google Insight, щоб продемонструвати, що очікування економічної кризи та девальвації гривні в Україні більше зумовлене приходом осені, ніж реальними загрозами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram