ГоловнаЕкономікаБізнес

НКРЕ ввела новий тариф на електрику

Зміни торкнуться 1% сімей

НКРЕ ввела новий тариф на електрику

Національна комісія, яка здійснює держрегулювання у сфері енергетики, вирішила оптимізувати тарифи на електроенергію для населення з 1 травня.

Як повідомляє прес-служба відомства, двоблоковий тариф став триблоковим. Додатково введено тариф для населення, яке використовує понад 800 кВт-год. на місяць.

За обсяги, спожиті понад цю норму, населення має платити по 54,72 коп./кВт-год. (міські жителі), або 50,58 коп./кВт-год. (сільські жителі), або 40 коп./кВт-год. (якщо будинок обладнано електроплитою). При цьому, ще на 50 коп./кВт-год. населення дотуватиме інших непобутових споживачів, зокрема бюджетні організації, сільськогосподарських споживачів-виробників, транспорт, промислових споживачів.

Для міського та сільського населення з електроопалювальними установками за умови споживання більш ніж 800 кВт-год. на місяць із 1 травня по 30 вересня тариф становитиме 42 коп./кВт-год.

При цьому для них із 1 жовтня по 30 квітня, тобто в опалювальний сезон, при споживанні понад 1800 кВт-год. на місяць тариф також становитиме 42 коп./КВт-год.

НКРЕ наголошує, що кількість споживачів, які використовують понад 800 кВт-год. на місяць, становить 1,1% (або 200 тис. абонентів) загальної кількості, однак вони споживають близько 9% (або 3,1 млрд кВт-год. на рік ) загального обсягу споживання електроенергії населенням.

Вказані зміни тарифів на електроенергію не поширюються на 99% сімей, у тому числі на багатодітні сім'ї, сім'ї з прийомними дітьми, дитячі будинки сімейного типу, гуртожитки, дачні, дачно-будівельні кооперативи, гаражно-будівельні кооперативи, об'єднання співвласників багатоквартирних будинків тощо, а також населення, яке споживає до 800 кВт-год. на місяць і не проживає в будинках, обладнаних електроопалювальними установками.

За даними комісії, таке рішення призведе до того, що для населення, яке використовує електричну енергію для опалення житла, розмір оплати зменшиться за умови споживання: 1000 кВт-год. на місяць - на 48,6 грн; 1500 кВт-год. на місяць - на 81,0 грн; 2000 кВт-год. на місяць - на 72,4 грн.

Для населення, що не використовує електричну енергію для опалення житла та споживає до 800 кВт-год. на місяць, розмір оплати залишиться без змін.

Для населення, що не використовує електричну енергію для опалення житла та споживає понад 800 кВт-год. на місяць, розмір оплати збільшиться за умови споживання: 1000 кВт-год. на місяць - на 36,5 грн; 1500 кВт-год. на місяць - на 127,7 грн; 2000 кВт-год. на місяць - на 218,9 грн.

Нагадаємо, в компанії ДТЕК Рината Ахметова пояснили, чому потрібно підвищити тарифи на електроенергію для українців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram