ГоловнаЕкономікаБізнес

Енергоринок може бути паралізовано, - профспілка енергетиків

Енергоринок може бути паралізовано, - профспілка енергетиків
Фото: Макс Левин

Борги за електроенергію висять як Дамоклів меч над стабільною роботою енергосистеми.

Про це заявив журналістам голова Незалежної галузевої профспілки енергетиків України Валерій Погорілий, коментуючи критичну ситуацію зі сплатою за електроенергію, яка склалася в Україні.

Зазначимо, за перші 4 місяці 2012 року борги споживачів перед обленерго зросли на 1,448 млрд грн і становлять 12,803 млрд грн.

"Сьогодні вже ускладнена ситуація тим, що в Україні існує перехресне субсидування між промисловістю і населенням, в результаті чого понад 30% в оптовій ціні електроенергії складають недоплати населення, які покриваються за рахунок промислових споживачів", - сказав голова профспілки енергетиків.

"Вже це висить як Дамоклів меч над стабільною роботою енергосистеми. Якщо до цієї проблеми додати ще зростання боргів, яке спостерігається з початку поточного року, це ще більше розбалансує енергосистему. В результаті подальше зростання боргів може призвести до того, що робота енергоринку буде повністю паралізована", - додав Погорілий.

На його думку, основна проблема накопичення боргів за спожиту електроенергію в тому, що заборгованість є системною.

"І сьогодні енергопостачальні компанії мало що можуть зробити для того, щоб запобігти подальшому зростанню цих боргів, тому що основними боржниками є підприємства житлово-комунальної сфери, зокрема, водоканали, які сплачують за електроенергію за залишковим принципом. Тому це питання може бути вирішене лише шляхом введення для підприємств житлово-комунальної сфери системи обов'язкового перерахування енергопостачальним компаніям коштів, виділених у їхніх тарифах за електроенергію", - вважає Валерій Погорілий.

За його словами, сьогодні за зростання боргів за електроенергію в Україні повинні разом взятися Міністерство енергетики та вугільної промисловості, Національна комісія регулювання енергетики та Кабінет міністрів. "Тому що проблема знаходиться на стику відомств та органів виконавчої влади", - зазначив він.

Нагадаємо, в квітні борги за електроенергію в Україні збільшилися на 168,473 млн грн. Найбільшими боржниками за спожиту електроенергію в Україні залишаються підприємства ЖКГ - 5,7 млрд грн, з яких 4,422 млрд припадає на водоканали, вугільна промисловість - 2,713 млрд грн і населення - 3,104 млрд грн. Понад 1 млрд грн заборгувала промисловість. Зокрема, 610,28 млн грн - металурги, 242,872 млн грн - хіміки, 207,715 млн грн - машинобудівники.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram