ГоловнаЕкономікаБізнес

АМКУ виписав найбільший штраф у своїй історії

Відомство виявило картель на ринку деревини.

АМКУ виписав найбільший штраф у своїй історії
Фото: ain.ua

Антимонопольний комітет оштрафував асоціацію "Меблідеревпром" і її 14 учасників на загальну суму 419 млн грн за узгоджені антиконкурентні дії.

Як повідомляє прес-служба комітету, АМКУ встановив, що 2011 року 14 підприємств-членів асоціації, які брали участь у спеціалізованих аукціонах з продажу необробленої деревини, домовлялися між собою про попередній розподіл лотів.

У підсумку більш ніж 11 тис. лотів необробленої деревини закуповували в умовах майже повної відсутності конкуренції, що призвело до спотворення результатів торгів.

Розслідування засвідчило, що функції організації та контролю за виконанням домовленостей щодо розподілу деревини виконувала асоціація "Меблідеревпром".

Комітет врахував пом'якшувальні обставини і застосував до підприємств, які визнали свою провину у змові і вжили заходів з усунення її наслідків, мінімальні штрафні санкції. Зокрема, Перечинський лісохімічний комбінат, ТОВ "Уніплит" і ТОВ "Одек України" отримали штраф по 30 тис. грн.

До інших учасників картелю застосовано максимальні штрафи. "Кроноспан УА" оштрафовано на 89 млн грн, "Кроно-Україна" - більш ніж на 164 млн грн, "ЛК Інтерплит Надвірна" - на 49 млн грн, "Свіспан Лімітед" - на 77,1 млн грн, "Аверс" - на 13,7 млн грн, "Олісма" - на 6,8 млн грн, "Фанплит" - на 15,9 млн грн, Калинівський експериментальний завод деревних матеріалів - на 1,3 млн грн, Шепетівський деревообробний комбінат - на 971 тис. грн, ДОК "Шепетівка" - на 480 тис. грн, "Меблевий рай" - на 764 тис. грн, асоціацію "Меблідеревпром" - на 3,8 тис. грн.

Нагадаємо, до цього найбільший штраф АМКУ становив 265 млн грн, який 2009 року наклали на реалізаторів авіапалива в аеропорту "Бориспіль": "Укртатнафту", "Кребо" і "Лук Авіа Ойл" та сам аеропорт.

А наприкінці травня цього року на 200 млн грн оштрафували "Укрспирт".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram