ГоловнаЕкономікаБізнес

Росія отримає доступ до "Турбоатома"

Країни створюють два атомних СП.

Росія отримає доступ до "Турбоатома"
Фото: stroyobzor.net.ua

Міненерго Україна вчора в Ялті підписало з "Росатомом" меморандум про інтеграцію і співпрацю в галузі атомної енергетики, пише "Коммерсант-Украина".

Цей документ передбачає створення двох спільних холдингів в галузі ядерного паливного циклу та енергетичного машинобудування.

Як повідомляє видання з посиланням на свої джерела, перше СП має зосередитися на всьому ланцюжку виробництва палива для атомних електростанцій - від видобутку урану до випуску готових паливних збірок, а його контрольний пакет буде належати Україні. У машинобудівному холдингу мажоритарним партнером буде російська сторона.

Велика кількість замовлень, яка на сьогодні є в Росії, в країнах, що розвиваються, дає можливість використовувати потенціал українського машинобудування, зокрема "Турбоатома" і цілої низки інших підприємств, для того щоб в кооперації швидше і активніше в цьому напрямку розвиватися

— Михайло Зурабов, посол Росії в Україні

Точний набір активів, які могли б увійти в ці СП, наразі остаточно не визначено, проте в машинобудівному СП передбачається участь найбільшого підприємства українського атомпрому - харківського "Турбоатома".

У СП можуть включити й інші українські компанії, в тому числі урановидобувні активи, потужності з виробництва цирконію, а також вже створене російсько-українське ЗАТ "Завод з виробництва ядерного палива".

Нагадаємо, "Турбоатом" увійшов до орієнтовного переліку об'єктів, які планується виставити на приватизацію 2012 року, проте його доля залежить від Кабінету Міністрів.

Водночас глава Фонду держмайна говорив, що "Турбоатом" продавати не потрібно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram