ГоловнаЕкономікаБізнес

"Роснафта" викупить 100% ТНК-BP

BP дістанеться $17,1 млрд і 12,84% акцій "Роснафти", консорціуму AAR - $28 млрд.

"Роснафта" викупить 100% ТНК-BP
Фото: topneftegaz.ru

"Роснафта" стане єдиним власником британсько-російського холдингу ТНК-BP.

Як пише РИА "Новости", нафтова компанія підписала угоду про купівлю 50%-вої частки ТНК-BP у ВР за $17,1 млрд і 12,84% акцій "Роснафти". При цьому за виручені $4,8 млрд ВР має намір придбати ще 5,66% акцій "Роснафти". Операцію планують закрити в першій половині 2013 року.

Таким чином, за продаж 50% холдингу британська ВР отримає 18,5% акцій "Роснафти" на додаток до вже наявних 1,25% і $12,3 млрд.

Водночас "Роснафта" також погодила з іншим співвласником ТНК-BP - консорціумом AAR ("Альфа-групп", Access Industries і група компаній "Ренова") - основні умови угоди про придбання ще 50% акцій за $28 млрд. Угода з ААР є повністю незалежною від угоди з BP.

Нагадаємо, ТНК-ВР входить до десятки найбільших приватних нафтових компаній у світі за обсягами видобутку нафти. Компанія була створена 2003 року в результаті злиття нафтових і газових активів компанії BP в Росії і нафтогазових активів консорціуму AAR.

Бізнес групи ТНК-ВР в Україні представлені такими підприємствами: ТОВ "ТНК-ВР Коммерс" - керуючий центр, оптова торгівля нафтопродуктами на внутрішньому і зовнішньому ринках, проведення координованої інвестиційної політики, забезпечення максимальної ефективності використання активів, ЗАТ "ЛІНІК" (Лисичанський НПЗ) - переробка нафтової сировини і виробництво продукції, СП ТОВ "Кершер" - роздрібна торгівля нафтопродуктами через мережу АЗС.

"Роснафта" - найбільша російська нафтова компанія за капіталізацією. Ще близько десятиліття тому вона поступалася за цим показником багатьом нафтовим корпораціям в Росії, проте вийшла вперед за рахунок активності на ринку злиттів і поглинань. Зокрема, держкомпанії дісталася значна частина активів збанкрутілого "Юкоса".

За підсумками 2011 року "Роснафта" видобула 114,5 мільйона тонн нафти, а її найближчий конкурент - "Лукойл" - 85,3 мільйона тонн. Для порівняння, обсяг видобутку у ТНК-ВР становив 72,6 мільйона тонн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram