ГоловнаЕкономікаБізнес

Nabucco пропонують урізати втричі

Трубу пропонують прокласти через Болгарію, Румунію, Угорщину й Австрію.

Nabucco пропонують урізати втричі
Фото: EPA/UPG

Консорціум проекту Nabucco запропонував новий варіант газопроводу під назвою Nabucco-West, який буде втричі коротшим від початкового.

Nabucco-West передбачає будівництво газопроводу завдовжки 1300 км для транспортування газу з азербайджанського родовища "Шах Деніз", повідомляє прес-реліз на сайті консорціуму.

Трубопровід простягнеться від турецько-болгарського кордону до австрійського міста Баумгартена. Агентство Trend уточнює, що Nabucco-West проляже територією Болгарії (412 кілометрів), Румунії (469 кілометрів), Угорщини (384 кілометри) та Австрії (47 кілометрів).

Наприкінці лютого The Wall Street Journal повідомляла з посиланням на неназвані джерела, що консорціум проекту Nabucco вирішив знизити потужності газопроводу удвічі і прокласти його тільки територією Австрії та Болгарії.

Члени консорціуму родовища "Шах Деніз" уперше отримали пропозицію скоротити Nabucco в середині березня. Як заявляв тоді віце-президент BP із розробки "Шах Деніз" Ел Кук в інтерв'ю The Financial Times, попередній проект Nabucco-West виявився набагато кращим за Nabucco і сподобався консорціуму.

Первинний проект Nabucco передбачає будівництво газопроводу завдовжки 3900 кілометрів, який повинен поєднати країни Середньої Азії з Австрією через територію Туреччини, Болгарії, Румунії й Угорщини. Терміни початку будівництва і запуску Nabucco кілька разів відкладали.

Консорціум проекту - німецька RWE, болгарська Bulgargaz, австрійська OMV, румунська Transgaz і турецька Botas (угорська MOL відмовляється від Nabucco) - наразі не знайшов ресурсів для заповнення труби. 14 травня стало відомо, що німецький енергоконцерн RWE також має намір переглянути свою участь у проекті, імовірно, через зростання витрат на будівництво.

Наразі консорціум Shah Deniz - британська BP, азербайджанська Socar і норвезька Statoil - як маршруту експорту газу на європейські ринки розглядає також Південно-Східний європейський газопровід (SEEP), запропонований BP. Раніше консорціум планував зробити вибір між SEEP і Nabucco до кінця червня цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram