ГоловнаЕкономікаБізнес

Видобуток нафти в ОПЕК вийшов на максимум із 2008 року

На тлі зростання видобутку суттєво знизилися ціни на нафту.

Видобуток нафти в ОПЕК вийшов на максимум із 2008 року
Фото: obozrevatel.com

Країни Організації держав-експортерів нафти (ОПЕК) наростили видобуток нафти до максимального рівня з вересня 2008 року.

Як повідомляє Reuters із посиланням на власні підрахунки, у травні видобуток становив 31,8 млн барелів на добу.

Переважно видобуток зріс завдяки Саудівській Аравії, яка у травні збільшила обсяги виробництва на 100 тис. барелів, до 10,10 млн барелів сировини на добу.

При цьому в Ірані обсяги виробництва нафти в травні знизилися на 20 тис. барелів, до 3,13 млн барелів на добу. Для Тегерана такий обсяг є мінімальним із 1990 року, коли, за даними Агентства енергетичної інформації США, показник становив 3,088 млн барелів на місяць.

Коли заборона Євросоюзу на закупівлю нафти в Ірані набуде чинності 1 липня, видобуток сировини в цій країні, за підрахунками JPMorgan, знизиться до 2,5 млн барелів на добу. ЄС увів санкції щодо Ірану, аби позбавити країну коштів на ядерну програму, яка, за деякими припущеннями, може мати військову складову.

На тлі зростання видобутку нафти до майже 4-річного максимуму істотно знизилися ціни на сировину. Вартість нафти марки Brent, яка трималася біля позначки 120 доларів три місяці поспіль, у травні різко впала. 29 травня за барель Brent пропонували 107,6 долара.

Нагадаємо, до складу ОПЕК входять 12 країн: Іран, Ірак, Кувейт, Саудівська Аравія, Венесуела, Катар, Лівія, Об'єднані Арабські Емірати, Алжир, Нігерія, Еквадор і Ангола.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram