ГоловнаЕкономікаБізнес

У Росії з'явилися нові олігархи

Нові багатії пов'язані з колишнім президентом РФ Дмитром Медведєвим.

У Росії з'явилися нові олігархи
Зиявудин Магомедов
Фото: rus.apec2012.ru

Розквіт групи компаній "Сума" Заявудіна Магомедова говорить про появу в Росії нового покоління олігархів, які близькі до колишнього президента і нинішнього прем'єр-міністра Дмитра Медведєва. Про це пише авторитетна британська газета Financial Times.

Видання зазначає, що Магомедов починав з виробництва труб для нафтової промисловості, а тепер володіє найбільшою мережею портів у Росії. Група "Сума" придивляється до контрольного пакету акцій "Трансконтейнер" - дочірньої компанії ВАТ "Російські залізниці". Ця компанія контролює більше ніж половину контейнерних перевезень у федерації. Компанії Магомедова також хочуть отримати 20% акцій "Новоросійського торговельного порту", де він вже має частку.

Магомедов вже володіє без однієї акції 50% державної "Об'єднаної зернової компанії", що дозволить йому в майбутньому створити зернового гіганта зі своїм портом, транспортом і логістикою.

Здобиччю Магомедова можуть стати також акції "Аерофлоту", державної алмазної монополії "АЛРОСА" і інших активів залізниць.

Британські журналісти відзначають, що Магомедов, на відміну від олігархів 1990-х, не зможе дуже впливати на державу. "Не пани, а хай і дуже багаті, але слуги", - описує FT становище російських олігархів.

Олігархом нової хвилі журналісти також називають Сулеймана Керимова, який зміг домовитися з тандемом (президентом Володимиром Путіним і прем'єром Дмитром Медведєвим). Йдеться про того самого Керимова, який представляє Дагестан в Раді Федерації, контролює фінансово-промислову групу "Нафта-Москва" і володіє футбольним клубом "Анжі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram