ГоловнаЕкономікаБізнес

Рубіні: нова криза буде 2013 року

На світову економіку чекає "ідеальний шторм".

Рубіні: нова криза буде 2013 року
Нуриэль Рубини
Фото: Win McNamee / Getty

Професор Нью-Йоркського університету Нуріель Рубіні в інтерв'ю Bloomberg TV зазначив, що прийдешні 2013-го фінансові проблеми виявляться значно серйознішими, ніж 2008 року. На думку економіста, це буде "ідеальний шторм" для всієї світової економіки: коштів для пом'якшення економічних шоків практично не залишиться, а спад відбудеться в усіх ключових регіонах світу. Про це пишуть "Вести Экономика".

Нуріель Рубіні впевнений, що останні кроки з порятунку проблемних країн єврозони не приносять успіху. Саміт у Брюсселі, який відбувся наприкінці червня, був провальним. Незважаючи на рішення про зниження процентних ставок, європейські ринки втратили після цього близько 3%. У підсумку жодних кардинальних змін не відбулося.

Нинішні проблеми пов'язані не з браком ліквідності, як 2008-го, а з неплатоспроможністю. Італійські облігації теж не в найкращому стані, всі очікують подальшого зростання прибутковості, яка зараз перебуває на позначці вище 6%. Судячи з усього, можна очікувати різкого погіршення ситуації вже протягом декількох тижнів.

Прибутковість 10-річних держоблігацій Іспанії та Італії
Прибутковість 10-річних держоблігацій Іспанії та Італії

Єдина установа, яка здатна зараз впоратися з короткостроковими проблемами, - Європейський центральний банк. Зокрема, він може зробити монетизацію короткострокових боргових зобов'язань.

Інша річ, що цьому процесу перешкоджатимуть здебільшого Німеччина, а також Нідерланди, Австрія та Фінляндія. Тобто ключові країни єврозони підтримають Анґелу Меркель, і не хочуть подібних заходів від європейського монетарного регулятора, адже тоді за боргами проблемних країн доведеться платити країнам Північної Європи.

Нуріель Рубіні впевнений, що до 2013 року здатність політиків вживати якісь серйозні заходи вичерпається.

Зокрема, в США, судячи з останніх даних, очікують рецесії. Уповільнення зростання китайської економіки також, найімовірніше, виявиться сильнішим, аніж багато хто вважав. Економіки інших ринків, що розвиваються (БРИК, Мексика і Туреччина), також різко сповільняться. З одного боку, спад на ринках, що розвиваються, буде викликаний рецесією в єврозоні та Великобританії, з іншого - тому що самі країни не проводять назрілі економічні реформи.

Не можна скидати з рахунків потенційну війну США та Ізраїлю проти Ірану. Всі спроби переговорів провалилися, санкції не дають належного результату. Тож бойові дії можуть розпочатися після закінчення виборчої кампанії в США. Зараз Обама не хоче вплутуватися у війну. Але після листопадових виборів, переможе на них Обама чи Ромні, Сполучені Штати зважаться завдати удару по іранських ядерних об'єктах. Ось тоді й побачимо, як ціна на нафту підскочить удвічі.

Економічні прогнози ФРС
Фото: http://www.vestifinance.ru
Економічні прогнози ФРС

Якщо ми побачимо одночасно колапс єврозони, рецесію в США, "жорстку посадку" китайської економіки, різкий спад на ринках, що розвиваються, і війну на Близькому Сході, то 2013-й буде роком "ідеального шторму".

Такий сценарій розвитку подій виявиться набагато гіршим, аніж криза 2008-го. 2008 року можна було знизити базові ставки з 5-6% до нуля, провести монетарні пом'якшення QE1, QE2, QE3, створити податкові стимули з навантаженням на бюджет до 10% ВВП і навіть гарантувати виплату антикризової допомоги. Сьогодні чергові раунди кількісного пом'якшення стають усе менш ефективними, оскільки нинішні проблеми пов'язані не з браком ліквідності, як 2008 року, а з неплатоспроможністю.

Якщо ми побачимо одночасно колапс єврозони, рецесію в США, "жорстку посадку" китайської економіки, різкий спад на ринках, що розвиваються, і війну на Близькому Сході, то 2013-й буде роком "ідеального шторму".

Бюджетні дефіцити різних країн настільки великі, що всі намагаються їх скоротити в різноманітні способи. Тепер немає можливості надавати банкам фінансову допомогу. По-перше, тому що з'явився великий опір таким рішенням із боку політиків. І по-друге, уряди самі близькі до банкрутства. За таких умов не до пошуку грошей для фінансової сфери.

Таким чином, у разі вільного падіння ринків і спаду економік не буде коштів, щоб абсорбувати економічні шоки. За останні 4 роки країни витратили близько 95% коштів, що пом'якшують фінансові труднощі. 2013 року таких можливостей не буде.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram