ГоловнаЕкономікаБізнес

Шанси Греції залишитися в єврозоні мінімальні, - думка

Рейтинги провідних економік валютного блоку під загрозою.

Шанси Греції залишитися в єврозоні мінімальні, - думка
Фото: zhivotov.com

Американський банк Citi оцінив імовірність виходу Греції з єврозони в найближчі 12-18 місяців у 90%, тоді як раніше ймовірність такого розвитку подій оцінювали лише в 50-75%.

Банк також очікує, що Італія та Іспанія отримають офіційну допомогу від Європейського союзу і Міжнародного валютного фонду, крім допомоги банкам, про яку Мадрид уже попросив.

"Ми залишаємося песимістами щодо європейської кризи. У наступні кілька років кінцем гри для єврозони, ймовірно, стане комбінація виходу Греції та реструктуризації значної суми суверенного і банківського боргу (Португалії, Ірландії і, врешті-решт, Італії, Іспанії та Кіпру) з обмеженим бюджетним розподілом відповідальності", - заявили в банку.

Citi очікує, що вихід Греції з єврозони на тлі економічної слабкості периферійних країн спричинить подальше зниження суверенних рейтингів країн блоку в наступні два-три квартали.

Банк пророкує скорочення рейтингу щонайменше на один щабель хоча б від одного з основних агентств для Австрії, Бельгії, Франції, Німеччини, Греції, Ірландії, Італії, Нідерландів, Португалії та Іспанії.

За межами зони євро, на думку Citi, США і Японія втратять по одному щаблю рейтингу в наступні два-три роки. Крім того, Великобританія може втратити свій вищий рейтинг "ААА" в той самий період через економічну слабкість і бюджетні проблеми.

Нагадаємо, Греції пророкують дефолт уже у вересні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram