ГоловнаЕкономікаБізнес

Німецький економіст закликав розпустити єврозону

Країни повинні спершу провести реформи і тільки потім знову створювати євровалюту.

Німецький економіст закликав розпустити єврозону
Ханс-Вернер Зинн
Фото: http://wirtschaft.t-online.de

Керівник Мюнхенського інституту економічних досліджень, один із провідних економістів Німеччини Ханс-Вернер Зінн (Hans-Werner Sinn) запропонував тимчасово розпустити єврозону, щоб, знову зібравшись докупи, валютний союз зміг стати сильнішим. Про це повідомляє РБК.

"Ключова ідея полягає в тому, щоб запропонувати державам статус асоційованого члена єврозони, дозволивши їм тимчасово ввести в обіг національну валюту і зберігши за ними право пізніше приєднатися до валютного блоку", - пояснив економіст.

За зразок Зінн пропонує взяти існуючий нині Європейський механізм валютних курсів (ERM II), що використовують країни, які готуються до відмови від власних валют і вступу до єврозони. Механізм ERM II передбачає встановлення регульованого основного паритету національної валюти щодо євро, при цьому курс національної валюти може відхилятися від паритету не більш ніж на 15%. Держави, які бажають приєднатися до валютного блоку, зобов'язані протягом щонайменше двох років перебувати в ERM II, причому девальвація валюти щодо євро протягом двох років до переходу країни на євро не допускається.

Наразі учасниками механізму ERM II є Латвія, Литва, а також Данія, яка не планує переходу на євро. До приєднання до зони євро 1 січня 2011 р. в ERM II входила Естонія.

"Цей механізм міг би бути розширений із тим, щоб взяти на себе функцію своєрідної гавані, де держави, що залишають валютний блок, зможуть перечекати перехідний період. Ця пропозиція має низку переваг порівняно зі збереженням статус-кво або стихійним дефолтом", - зазначив економіст.

Зінна вважають одним із найвпливовіших німецьких економістів. 2011 року британська газета The Independent назвала його одним із десяти людей, чиї ідеї змінили світ. Тоді ж німецький бізнес-тижневик WirtschaftsWoche включив Зінна в сотню найвпливовіших німців і назвав економістом номер один у країні.

Нинішній план Ханс-Вернера Зінна перегукується з планом компанії Capital Economics.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram