ГоловнаЕкономікаБізнес

Британське місто вводить власну валюту

Таким чином місто має намір уберегтися від зовнішніх криз.

Британське місто вводить власну валюту
Фото: traders-union.ru

У британському місті Бристоль із вересня буде введено власну валюту - бристольський фунт.

Вона буде в обігу тільки в міських компаніях. Про бажання взяти участь у новій схемі заявили вже чимало підприємців, і організатори проекту буквально завалені заявками, повідомляє AFP.

Передбачають, що бристольські фунти можна буде витрачати на виплату податків, а місцева рада запропонувала своїм 17 тисячам службовців отримувати частину зарплати в міській валюті. Один з організаторів проекту Кіаран Мунді розповів, що вони придумали дизайн для купюр із захистом від підробок, а також створили систему електронних платежів. Спочатку роботи за проектом проводили на кошти грантів. Мунді вважає, що з введенням міської валюти 80% грошей, які нині залишають скарбницю Бристоля, залишатимуться. Таким чином місто буде частково захищене від зовнішніх криз, особливо на тлі скандалів із британськими банками і можливим крахом зони євро, сподіваються ініціатори проекту.

Раніше місцеві валюти вводили й інші міста та села Великобританії, але Бристоль із населенням 500 тис. осіб став першим великим містом, що зважилося на такий експеримент.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що в Брюсселі з'явиться власна валюта.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram