ГоловнаЕкономікаБізнес

Мінфін Греції попереджає про можливий вихід країни з єврозони

Влада країни планує ще більше скоротити витрати держбюджету.

Мінфін Греції попереджає про можливий вихід країни з єврозони

Греції загрожує вихід із єврозони, якщо вона не погодиться з багатомільярдним скороченням витрат за наполяганням кредиторів, повідомив у неділю міністр фінансів Янніс Стурнарас.

В інтерв'ю недільному виданню "Віма" Стурнарас також уперше повідомив, що замість запланованих 11,5 мільярда кредитори хочуть скоротити витрати бюджету країни додатково на 2 мільярди євро, або на 13,5 мільярда, до 2014 року.

"Не слід обманювати себе. Якщо ми не вживемо заходів, яких вимагала "трійка" в липні, що повинні перевищити 13,5 мільярда євро, тоді наше перебування в єврозоні залишається під загрозою", - сказав Стурнарас. За його словами, такий розвиток подій був би катастрофічним для країни.

"Я не хочу, щоб мене повісили на площі Синтагма (перед будівлею парламенту)... Ми повинні залишитися в живих, утриматися під "парасолькою" євро, тому що тільки такий вибір захистить нас від бідності, якої ми ще не відчували", - додав міністр.

"Трійка" кредиторів (ЄС, ЄЦБ і МВФ) вперше за кілька місяців працювала в Греції в липні цього року. І як очікується, вона оприлюднить свою доповідь у вересні. Тим часом грецькі політики шукають шляхи скорочення витрат, які потрібні країні, щоб укластися в параметри скорочення бюджетного дефіциту. Кредитори заявляють, що не розблокують наступний 30-мільярдний транш допомоги Греції доти, поки грецький уряд не зробить обіцяні скорочення.

Греція фінансує свій бюджетний дефіцит і борг за рахунок зовнішньої допомоги з 2010 року. Країна вже частково отримала кошти з двох пакетів обсягом  110 і 130 мільярдів євро, також кредитори домоглися списання грецького боргу перед приватними кредиторами на 100 мільярдів євро.

Прем'єр-міністр Греції Антоніс Самарас 24 і 25 серпня здійснить візит до Парижа і Берліна, де спробує переконати європейських лідерів у необхідності продовжити період скорочення бюджетного дефіциту і витрат. Додаткові кошти, які потрібні для цього, Греція обіцяє знайти самостійно.

Раніше глава Єврогрупи Жан-Клод Юнкер заявив, що Греція може покинути єврозону, тільки якщо країна порушить усі умови угод з міжнародними кредиторами і не виконає обіцяного.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram