ГоловнаЕкономікаБізнес

Мільйонери у світі стають біднішими, мільярдери - багатшими

Сумарний капітал найбагатших людей планети становить $25,8 трлн.

Мільйонери у світі стають біднішими, мільярдери - багатшими
Фото: earnmydegree.com

У світі налічується 187,38 тис. осіб, статки яких перевищують $30 млн. Сумарний капітал мільйонерів становить $25,8 трлн. Про це повідомляє компанія Wealth-X, яка проводила своє дослідження з 31 липня 2011-го по 31 липня 2012 року.

За її даними, мільйонери за звітний період втратили 1,8% свого капіталу. Найбільше втрати торкнулися тих мільйонерів, статки яких становили $200-499 млн. Їхня кількість зменшилася на 9,9%, а сукупний статок - на 11,4%.

Водночас мільярдери стали ще багатшими. Так, число мільярдерів зросло на 9,4% до 2160 осіб, а їхні статки - на 14% до $6,2 трлн.

За звітний період багаті азіати скоротили свій капітал на 6,8% до $6,25 трлн (найсуттєвіший спад у світі), значне зниження цього показника також спостерігали в Європі, Латинській Америці й на Близькому Сході. При цьому товстосуми Північної Америки і країн Океанії збільшили свої капітали.

Я якось непомітно, відкладаючи частину своєї заробітної плати, скажімо, на своєму рахунку, отримав майже мільйон гривень

— Микола Азаров, прем'єр України

Нагадаємо, за оцінками французької консалтингової фірми Capgemini і Royal Bank of Canada кількість доларових мільйонерів у світі становить 11 млн осіб, а їхні статки оцінюють у $42 трлн.

Що стосується України, то за підсумками кампанії з декларування доходів 2011 року офіційних мільйонерів у країні було 7,3 тис. осіб. Цьогоріч їх кількість Державна податкова служба ще не повідомляла, але, за даними видань Ukraine Business Insight і Eurasia Insights, число зростає на півтори тисячі в рік.

Найзаможнішим українцем є Рінат Ахметов. Його статки журнал Forbes оцінив у $16 млрд. Слідом за ним ідуть Віктор Пінчук ($4,2 млрд), Ігор Коломойський ($3 млрд), Геннадій Боголюбов ($2,8 млрд), Костянтин Жеваго ($1,8 млрд), Юрій Косюк ($1,3 млрд), Андрій Веревський ($1 млрд), Петро Порошенко ($1 млрд), Сергій Тігіпко ($989 млн) і Олександр Ярославський ($960 млн).

Сумарний статок 100 найбагатших українців за рік зменшився на $2 млрд до $54 млрд. Це більше третини від ВВП України. Для порівняння: у Росії цей показник дорівнює 24%, у США - 6,6%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram