ГоловнаЕкономікаБізнес

У Кіпру можуть закінчитися гроші

Країна потребує зовнішнього фінансування.

У Кіпру можуть закінчитися гроші
Фото: turoboz.ru

Кіпр до грудня може залишитися без грошей. За даними мінфіну країни, уряд наприкінці липня мав до використання  478,5 млн євро, тоді як до кінця листопада йому потрібно погасити заборгованість із цінних паперів на 751 млн євро. І це не враховуючи поточних витрат, таких як виплати зарплат і допомоги.

Про це пишуть "Ведомости" із посиланням на Bloomberg.

Колишній керівник кіпрського Бюро планування, економіст Сімеон Матсіс припускає, що уряду забракне грошей, оскільки очікувані податкові надходження можуть знизитися через рецесію.

Водночас міністр фінансів Кіпру Вассос Шіарлі запевняє, що влада Кіпру може погасити всі заборгованості за найближчі три місяці коштом короткострокових позик.

Нагадаємо, Кіпр став п'ятою країною єврозони, якій знадобилися зовнішні ресурси. Раніше за допомогою до Євросоюзу звернулися Греція, Ірландія, Португалія й Іспанія. У червні країна звернулася по допомогу до Євросоюзу. Порятунок Кіпру може обійтися в 13 млрд євро. Крім того, Кіпр веде переговори з Росією про кредит на 5 млрд євро.

На Кіпрі вважають, що його економіка постраждала від програми порятунку Греції, оскільки кіпрським банкам довелося списати 80%, або 4,2 млрд євро, які є на балансі облігацій Греції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram