ГоловнаЕкономікаБізнес

"Північний потік" завантажено лише на третину

Росія не може заповнити навіть одну нитку газопроводу.

"Північний потік" завантажено лише на третину
Фото: EPA/UPG

Газопровід "Північний потік" не завантажено навіть наполовину. Труба, введена в експлуатацію в червні 2011 року, за перші 11 місяців роботи була в середньому завантажена лише на 30-40% від максимальної потужності.

Про це заявив Deutsche Welle прес-секретар оператора газопроводу, компанії Nord Stream Йенс Мюллер. За цей час було прокачано близько 9 млрд кубометрів за річної потужності в 27,5 млрд.

Експерти вважають, що це пов'язано з дорогим російським газом, вартість якого прив'язана до ціни нафти. "З введенням в дію другої лінії ризик простою зросте ще більше, якщо постачальник не погодиться запропонувати свою продукцію за нижчими цінами", - вважає експерт з енергетики з Deutsche Bank Йозеф Ауер.

Також аналітик зазначає, що серйозні проблеми газопроводу може створити американський сланцевий газ. За його прогнозами, він надійде в Європу вже 2015 року.

Нагадаємо, сьогодні, 8 жовтня, Росія вводить в експлуатацію другу чергу "Пвнічного потоку". Таким чином, потужність газопроводу буде збільшена вдвічі - до 55 млрд куб на рік. Газопровід завдовжки 1,22 тисячі кілометрів проходить по дну Балтійського моря від Росії до Німеччини. Будівництво першої нитки почалося в квітні 2010 року і було завершене в червні 2011 року. Будівництво другої нитки тривало з травня 2011 року.

Альтернативи модернізації української ГТС немає. Тому що ні "Північний потік", ні "Південний потік" не знімають ризиків, які викликані аномально низькими температурами

— Микола Азаров, прем'єр-міністр України

Крім того, найближчим часом має розпочатися будівництво ще одного газопроводу в обхід України - "Південного потоку".

Згідно з оцінками, Україна втратила більше за $290 млн за сім місяців цього року від скорочення транзиту російського газу через територію країни. У Міненерго це пов'язують з введенням РФ цього року обхідного газопроводу "Північний потік". За підсумками року країна може недоотримати $500 млн виручки через введення обхідного газопроводу.

Водночас позиція України полягає в тому, що Європі не потрібні нові газопроводи для поставок російського газу, оскільки українська газотранспортна система цілком може впоратися з ними в разі модернізації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram