ГоловнаЕкономікаБізнес

Сума позовів України проти "Газпрому" зросла до $16 млрд

"Нафтогаз" збільшив вимоги за другим позовом

Сума позовів України проти "Газпрому" зросла до $16 млрд
Фото: EPA/UPG

Загальна сума позовів "Нафтогазу України" проти "Газпрому" зросла до 16 млрд доларів.

Про це повідомляється у

фейсбуці прем'єр-міністра Арсенія Яценюка.

Перший позов було подано 16 червня 2014 року. Він стосується зміни ціни на природний газ та відшкодування всіх переплат, здійснених "Нафтогазом" з 20 травня 2011 року, а також скасування положення контракту, що забороняє перепродаж російського газу. Сума позову - 6 млрд доларів.

Цей позов об'єднаний з проханням про арбітраж, яке подав того самого дня "Газпром".  Російська компанія звернулася до Стокгольмського суду для стягнення з "Нафтогазу України" неоплаченої заборгованості за природний газ та відсотків за нею на загальну суму понад 4,5 млрд доларів.

Другий позов було подано 13 жовтня 2014 року, він стосується перегляду транзитного контракту. У січні цього року "Газпром" повідомив, що попередня сума вимог за другим позовом - 6,2 млрд доларів.

Яценюк стверджує, що остаточна сума за цим позовом становить уже 10 млрд доларів.

"За півроку після першого звернення до арбітражу за транзитним контрактом провідні міжнародні експерти та юристи здійснили значний обсяг роботи, щоб чітко довести, що транзитний контракт є несправедливим щодо України, і понад 10 млрд доларів мають виплатити "Нафтогазу" з боку "Газпрому" як компенсацію збитків", - стверджує прем'єр.

Нагадаємо, що Стокгольмський суд вирішив розглядати позови "Нафтогазу" окремо. Виголошення рішень за обома справами очікується в 2016 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram