ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацбанк оскаржить рішення суду про визнання кримчан резидентами

Громадяни України з кримською реєстрацією вчора знову стали резидентами

Нацбанк оскаржить рішення суду про визнання кримчан резидентами
Фото: EPA/UPG

Учора Київський апеляційний адміністративний суд визнав незаконним пункт 1 постанови Правління НБУ від 3 листопада 2014 року №699, згідно з якою громадяни України з кримською реєстрацією прирівнювалися до нерезидентів. Однак НБУ збирається оскаржувати це рішення.

"Національний банк України в порядку та у терміни, визначені ст.211, 212 Кодексу адміністративного судочинства України підготує касаційну скаргу на постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 1 вересня 2015 року", - йдеться у відповіді НБУ на запит LB.ua.

Таким чином на складання касаційної скарги у НБУ є 20 днів після публікації постанови суду в повному обсязі.

Постанова НБУ про прирівнювання громадян України з кримською реєстрацією до нерезидентів призвела до того, що близько 2,3 мільйона громадян водночас позбулися можливості відкривати банківські рахунки, переказувати гроші і обмінювати валюту. Здійснити ці операції могли тільки ті кримчани, які отримали довідку переселенця. При цьому такі довідки видавали як управління соціального забезпечення, так і міграційна служба, в різний час у 2014-2015 роки ці довідки мали різний формат, і найчастіше банки відмовляли в обслуговуванні навіть тим кримчанам, які отримували такі довідки.

НБУ виправдовував своє рішення вимогами закону "Про створення вільної економічної зони Крим".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram