ГоловнаЕкономікаДержава

Росія припинила відвантаження вугілля в Україну через порушення енергопостачань до Криму

Енергоблокада півострова загрожує проблемами материковій Україні

Росія припинила відвантаження вугілля в Україну через порушення енергопостачань до Криму
Фото: Макс Левин

Росія припинила відвантаження антрацитного вугілля в Україну у зв'язку з обмеженням електропостачань до Криму.

Про це повідомив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв на мітингу біля Адміністрації президента після зустрічі з президентом Петром Порошенком.

"Я вам відверто скажу - про це ми говорили з президентом, - що склалася дуже важка ситуація. У зв'язку з припиненням (постачання) електроенергії зараз Росія вже припинила постачання антрациту, а це означає, що буде паралізована робота семи електростанцій України", - заявив він.

Виступ Джемілєва транслювало "Радіо Свобода".

Постачання електроенергії до Криму були обмежені з п'ятниці через підрив опор двох високовольтних ліній у Херсонській області. Зараз енергозабезпечення АР Крим здійснюється за двома високовольтними лініями з чотирьох - ВЛ-330 кВ Каховська - Островська та ПЛ-330 кВ Каховська - Джанкой - обсягом до 650 МВт потужності при необхідності Криму 900-950 МВт. На обох лініях є критичні пошкодження, які можуть привести до виходу їх з ладу (наприклад, внаслідок несприятливих погодних умов - сильних поривів вітру).

Нагадаємо, що в Україні на вугіллі повністю або частково працюють всі 14 теплових електростанцій. З них сім - на вугіллі антрацитової групи "А" і "Т", які стали дефіцитними після появи терористів на Донбасі.

За даними "Укренерго", на 20 листопада запаси вугілля на складах теплових електростанцій становили 2 076,2 тис.т, у тому числі антрацитового - 979,2 тис.т. (з них на Луганській ТЕС - 316,7 тис.т.), Г і Д - 1 097 тис.т. (з них на Бурштинській ТЕС - 188 тис.т.).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram